از موارد مصرف قرص مبورین تا عوارض آن؛
مبورین (Mebeverine) به عنوان یک داروی ضد اسپاسم یاضد تشنج جهت درمان علائم کولون تحریکپذیر مزمن، سندرم روده تحریکپذیر (IBS) و شرایط مشابه مانند کولیت، یبوستهای اسپاسمآور و غیره استفاده میشود. به عبارتی دیگر، این دارو در کاهش کرامپها و دردهای مزمن شکمی، اسهالهای غیر عفونی با علت عصبی که با یبوست و نفخ همراه است، موثر میباشد. در ادامه به بررسی چگونگی مصرف و عوارض آن خواهیم پرداخت.
آشنایی با قرص مبورین
مبورین یک داروی ضد اسپاسم است که ناحیه هدف آن بافت ماهیچه صاف است و منجر به شل شدن انقباضات عضلانی میشود. مکانیسم اصلی اثر این دارو در مهار انقباض عضلات صاف در دستگاه گوارش، بهویژه در روده شخص بیمار است. با این کار، مبورین بهطور موثر علائم مرتبط با اسپاسم گوارشی و بیش فعالی را تسکین میبخشد.
این دارو به طور مستقیم بر روی سلولهای ماهیچه صاف روده تأثیر خود را اعمال میکند و فعالیت گیرندهها و کانالهای خاص درگیر در انقباض عضلانی را تعدیل میکند. این تعدیل منجر به کاهش شدت و دفعات اسپاسم عضلانی میشود و در نتیجه علائمی مانند حرکات نامنظم روده، گرفتگی، درد شکم و نفخ را کاهش میدهد.
داروی مبورین در چه مواردی مصرف میشود؟
قرص مبورین یک نوع داروی ضداسپاسمودیک است که جهت درمان یبوستهای اسپاسمودیک، کولون تحریکپذیر مزمن، سندرم روده تحریکپذیر (IBS) و کولیت استفاده میشود. در مجموع، مصرف مبورین میتواند بهبودی در علائمی نظیر اسهالهای غیر عفونی با علل عصبی که ممکن است با دورههای یبوست همراه باشند، کرامپ و درد مزمن شکمی و نفخ را فراهم سازد.
قرص یا کپسول مبورین چگونه اثر خود را اعمال میکند؟
داروی مبورین یک آنتی کولینرژیک است که مکانیسم دقیق عملکرد آن هنوز به طور قطعی مشخص نشده است اما براساس تحقیقات صورت گرفته، این دارو به طور مستقیم بر روی عضلات صاف دستگاه گوارش تأثیر گذاشته و نوعی اثر بیحس کننده ایجاد میکند. علاوه بر این، با تأثیرگذاری بر کانالهای کلسیم و گیرندههای موسکارینی، به کاهش علائم سندرم روده تحریکپذیر کمک چشمگیری میکند.
مصرف داروی مبورین چه عوارضی به همراه دارد؟
لازم به ذکر است که برخی افراد هنگام مصرف این دارو ممکن است با عوارض جانبی شدید و حتی کشنده روبرو شوند که در واقع بسیار نادر است. در صورتی که هر یک از علائم زیر را تجربه کردید که ممکن است نشاندهنده یک عارضه جانبی جدی باشد، فوراً به پزشک مراجعه نمایید:
همچنین پینشهاد میشودمقاله علت آبریزش بینی و بهترین روش درمان آن را نیز مطالعه نمایید.
سوزش معده، پوست قرمز، جوش پوستی، کهیر، خارش، متورم یا تاولزده با یا بدون تب، خسخس سینه، احساس فشار در قفسه سینه یا گلو، ضعف عمومی بدن، احساس خستگی شدید، مشکلات تنفسی، بلع یا صحبت کردن، تورم زبان، دهان، صورت، لبها و گلو، ناراحتی گوارشی، کاهش ضربان قلب، اسهال یا یبوست و سرگیجه. همه داروها ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند. با این حال، بسیاری از افراد یا هیچ عارضه جانبی تجربه نمیکنند یا تنها با عوارض جانبی خفیف روبرو میشوند، مانند سردرد، کاهش اشتها و مشکلات خواب.
چگونگی مصرف قرص مبورین
همانطور که میدانید، میزان مصرف هر دارو را باید پزشک متخصص و مربوطه مشخص نماید، اما مقدار معمول این دارو به شرح زیر است:
- جهت درمان در اختلالات گوارشی که با اسپاسم عضلات صاف:
بزرگسالان و کودکان بالای 10 سال: هروز سه مرتبه، هر مرتبه یک قرص، ترجیحاً 20 دقیقه قبل از غذا مصرف شود.
برای افراد زیر 10 سال، مقدار دارو بر اساس وزن بیمار تعیین میشود.
- درمان بیماری سندرم روده تحریکپذیر:
دوز معمول خوراکی به صورت یک قرص، سه بار در روز است.
نکات کلیدی در مصرف داروی مبورین
پیش از مصرف این دارو به موارد زیر توجه نمایید:
- در صورت ابتلا به مشکلات کبدی یا کلیوی، حتماً پزشک یا داروساز خود را مطلع سازید.
- توصیه میشود بدون مشورت با پزشک، دوز دارو را تغییر ندهید و مصرف آن را شروع یا قطع نکنید.
- اگر علائم جدیدی ظاهر شده یا علائم قبلی شما تشدید یافته است، پزشک یا داروساز خود را در جریان بگذارید.
- در صورتی که به هر یک از ترکیبات موجود در این دارو حساسیت دارید، میبایست به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
- تمامی داروهایی که مصرف مینمایید را با پزشک خود در میان بگذارید. اطمینان حاصل کنید که مصرف این دارو با توجه به داروهای دیگر و شرایط پزشکی شما ایمن است.
- در صورتی که به دارویی مشابه با این دارو یا هر داروی دیگر، غذا یا مادهای خاص حساسیت دارید، باید علائم حساسیت مانند قرمزی پوست، کهیر، خارش، تنگی نفس، سرفه، خس خس سینه، یا ورم صورت، زبان، لبها و گلو را جدی بگیرید.
آیا استفاده از داروی مبورین در دوران بارداری و شیردهی امکانپذیر است؟
مصرف داروی مبورین در بارداری ممنوعیت دارد و توصیه میشود که پیش از شروع مصرف یا در صورت بارداری یا برنامهریزی برای باردار شدن حتما با پزشک مشورت نمایید. علاوه بر این، هنوز تاثیرات و عوارض آن بر روی جنین تکمیل نشده است.
در صورتی که این دارو در دوره شیردهی مصرف میشود، میبایست با پزشک خود در این باره مشورت کنید. در واقع، این دارو در شیر مادر ترشح میشود، اما تاکنون هیچ شواهدی مبنی بر وقوع عوارض جانبی در نوزاد وجود ندارد.
سخن پایانی
با بالا رفتن شیوع اختلالات گوارشی در سطح جهانی، نیاز به گزینههای درمانی مؤثری همچون مبورین بهطور قابلتوجهی افزایش یافته است. همانطور که در این مقاله گفته شد، داروی مبورین به عنوان یک داروی پرکاربرد جهت مدیریت بیماری سندرم روده تحریک پذیر یا همان (IBS) و دیگر مشکلات گوارشی توسط پرشک متخصص تجویز میشود.
دیدگاه شما