تعریق چیست و چه دلایلی دارد
تعریف تعریق
یکی از طبیعی ترین واکنش های بدن در برابر گرما و تحرک و البته خنک نگه داشتن دمای بدن، عرق کردن است. اما همین واکنش طبیعی اگر روی پوست بدن باقی بماند، بوی بدی دارد که اغلب ما ترجیح می دهیم در زندگی اجتماعی و خانوادگی با بوی بد بدن، دیگران را نیازاریم.
بدن ما دو نوع عرق تولید می کند
- نوع اول، «اکرین» که عرق بی رنگ و بی بویی است و روی پوست تمام بدن ترشح می شود و نقش حیاتی تنظیم دمای بدن را خصوصا زمانی که تحرک زیادی داریم، به عهده دارد.
- نوع دوم، عرق «آپوکرین» است که مایعی غلیظ تر است و از غدد نواحی زیر بغل، کشاله ران و دست و پا ترشح می شود.
بدن چگونه سرد می شود؟
هنگامی که دمای محیط نزدیک به دمای بدن گردد، بدن با اعمال یک سری تغییرات، خود را خنک می کند. این تغییرات شامل عرق کردن، تغییر سرعت گردش خون و افزایش تعداد تنفس برای خنک نگه داشتن بدن است.
حمام کردن مساوی با خوشبویی
بعضی از افراد به دلیل این که میکروب های بیشتری روی سطح بدنشان زندگی می کنند، بیشتر از سایر افراد از بوی بد عرق خود ناراحت هستند که بهترین راه برطرف کردن آن، همان شست و شوی به موقع و مرتب بدن است. بوی بد عرق با شستشوی مکرر و استفاده از صابون های آنتی باکتریال برطرف می شود و برای کاهش ترشح عرق برای بعضی نواحی بدن که تعریق در آن زیاد است نیز داروهای موضعی توصیه می شود که مهمترین آنها، محلول های ضد تعریق است که به منظور بستن مجاری عرق و کاهش ترشح آن به کار برده می شود. کرم های حاوی این ترکیب نیز برای این منظور در داروخانه ها موجود است که می توان از آنها استفاده کرد.
نقش تغذیه در تعریق
برخی از مواد غذایی مانند سیر و پیاز می تواند روی بوی بد عرق تاثیرگذار باشد و موجب افزایش و تغییر در بوی آن شود. همچنین بعضی بیماری ها مانند تب مالت باعث بوی بد عرق افراد می شود. کم کردن مصرف کافئین از برنامه غذایی روزانه بسیار مفید خواهد بود. قهوه، نوشابه، شکلات و سایر مواد غذایی کافئین دار با تحریک غده ترشح کننده آپوکرین در ایجاد بوی بدن تاثیر دارد. نوشیدن میزان کافی آب و مایعات، غدد ترشح کننده اکرین را فعال میسازد که باعث رقیق تر شدن عرق آپوکرین می شود.
در فصل تابستان سعی کنید همیشه همراه خود شیشه آب یا آبمیوه داشته باشید و مدام مایعات بنوشید. حتی اگر احساس تشنگی هم نمی کنید نوشیدن دائمی مایعات را فراموش نکنید.
- اگر تعرق زیادی دارید و از بوی عرق بدن تان در عذاب هستید، حتما حجم غذا را در هر وعده کاهش داده و تعداد وعده ها را افزایش دهید.
- از مصرف غذاهایی مانند غذاهای گوشتی که حاوی پروتئین زیاد است، اجتناب کنید چون این غذاها حرارت سوخت و ساز بدن را افزایش می دهد.
- همچنین سعی کنید آرام باشید و از انجام فعالیت های پرتحرک در ساعات گرم تر روز خودداری کرده و در عوض این گونه فعالیت ها را به ساعات خنک تر روز که معمولا بین ساعت چهار تا هفت صبح است، موکول کنید.
با این 10 توصیه میتوانید از میزان تعریق بدنتان بکاهید و کمتر آزار ببینید
1- استرستان را کم کنید : تنشهای بیش از حد روزانه و استرس باعث تعریق بیشتر میشوند. برای کاهش تعریق، کمی آرامتر باشید و استرس خود را کنترل کنید.
2- لباس نخی روشن و کفش چرمی بپوشید : الیاف طبیعی مثل کتان یا پنبه عرق را به خوبی به خود میگیرند، در حالی که الیاف مصنوعی آن را جذب نمیکنند و باعث رطوبت بیشتر آن ناحیه و بوی بد عرق میشوند، بنابراین بهتر است در فصول گرم، لباسهای نخی نازک و روشن بپوشید که نور خورشید را کمتر جذب میکنند و خنکتر هستند. بهتر است کفش را هم از نوع جلو باز و از جنس چرم انتخاب کنید، زیرا کفشهای بسته آن هم از جنس مصنوعی، باعث تعریق بیشتر پا و بوی نامطبوع آن میشوند.
3- عصاره مریمگلی استفاده کنید : برخی گیاهان دارویی مانند «مریمگلی» باعث کاهش تعریق میشوند. میتوانید روزانه 25 قطره از عصاره این گیاه را در لیوان آب بریزید و بنوشید، یا به طور موضعی در زیر بغلتان بمالید. نکته: البته مصرف عصاره این گیاه به کودکان، زنان باردار و افرادی که در معرض ابتلا به سرطان پستان هستند، توصیه نمیشود.
4- شام سبکی بخورید : اگر شبها در خواب زیاد عرق میکنید، قبل از خواب، شام مفصل نخورید، زیرا اگر چند ساعت قبل از خواب، شام سبکی میل کنید، غذایتان سریعتر هضم میشود و در نتیجه دستگاه گوارش مجبور نیست طی خواب فعال باشد و سموم را به شکل عرق از بدن دفع کند.
5- از دئودورانتها یا برچسبهای ضدتعریق استفاده کنید : برچسبهایی در بازار وجود دارند که با قرار زدن آنها در زیر بغل، عرق را جذب میکنند و اجازه نمیدهند روی لباس لکهای بیفتد. دئودورانتهایی نیز وجود دارند که نه تنها بوی نامطبوع عرق را از بین میبرند، بلکه میزان تعریق را هم تنظیم میکنند. در این روزها میتوانید از آنها استفاده کنید.
6- مصرف نوشیدنیهای کافئیندار را کم کنید : نوشیدن برخی مایعات از جمله چای، قهوه و نوشابه های کولا میتواند باعث افزایش تعریق در فصلهای گرم شود. پس مصرف آنها را به حداقل برسانید.
7- اپیلاسیون را فراموش نکنید : تعریق، عکسالعمل طبیعی بدن برای کاهش دما و رساندن آن به دمای 37 درجه است. عرق ترکیبی از املاح و آب است و بوی نامطبوعی ندارد و آنچه باعث بوی بد آن میشود، باکتریهایی هستند که روی پوست زندگی میکنند و در محیط گرم و مرطوب مثل زیر بغل تکثیر میشوند. موهای این مناطق جایگاه مناسبی برای رشد باکتریها هستند، زیرا رطوبت را در خود نگهمیدارند. بهترین توصیه برای از بین بردن بوی نامطبوع عرق، اپیلاسیون (زدودن موهای زائد) زیربغل و پاها و شستشوی روزانه بدن با صابون یا شامپو و خشککردن کامل بدن از جمله بین انگشتان پا است.
8- مقدار پروتئین دریافتیتان را متعادل کنید : هضم غذا با افزایش دمای بدن همراه است. هر چه وعده غذاییای که مصرف میکنید حاوی پروتئین بیشتری باشد، دمای بدنتان بالاتر میرود و بیشتر عرق میکنید. منابع پروتئین عبارتند از : انواع گوشت ها، تخم مرغ و حبوبات.
9- آب خیلی سرد ننوشید : نوشیدن مایعات خیلی سرد باعث ایجاد تغییرات شدید دما در بدن و تعریق بیشتر میشود. بر خلاف آنچه تصور میکنیم، نوشیدن آب خنک باعث کاهش دما و خنک شدن بدن نمیشود. وقتی بدن خنکی آب را احساس میکند، عکسالعمل نشان میدهد و سعی میکند خود را گرم کند و افزایش دمای بدن در این حالت، باعث تعریق بیشتر میشود. برعکس وقتی مایع گرمی مینوشیم، بدن سعی میکند خود را خنک کند. ولی از آنجا که نوشیدن مایعات گرم در تابستان دلچسب نیست، بهترین توصیه، مصرف مایعاتی است که دمای ولرم دارند.
10- غذاهای کمادویه بخورید : ادویهها میتوانند باعث بالا رفتن دمای بدن و افزایش تعریق شوند. مصرف سبزیهایی نظیر سیر و پیاز نیز روی بوی عرق تاثیر میگذارد و آن را بدبو میکند. برخی مواد غذایی حاوی روی نظیر نان گندم سبوس دار هم همین تاثیر را دارند، اما بدن به روی نیاز دارد و نمیتوان منابع حاوی آن را از برنامه غذایی حذف کرد. نیازی نیست با فرا رسیدن فصلهای گرم سال، ادویه را کاملا از برنامهغذایی خود حذف کنید، فقط کافی است میزان آن را کاهش دهید.
منبع: سلامت نیوز / بیتوته
دیدگاه شما