
بیخوابی و کمبود ویتامین؛ نقش ویتامینها در کیفیت خواب
بیخوابی در دنیای پرمشغله امروزی با وجود خستگیهای بسیار یک مشکل شایع بشمار میرود که بسیاری از افراد با آن روبرو هستند. بیخوابی میتواند در پی مشکلات متعددی رخ دهد؛ برای مثال استرس، مصرف برخی از غذاها، مشکلات عصبی، شیوه زندگی نادرست و کمبود برخی ویتامینها! در ادامه این مقاله، به بررسی رابطه بیخوابی و کمبود ویتامینها خواهیم پرداخت.
بی خوابی زیاد نشانه چیست؟
همانطور که اشاره نمودیم، بیخوابی یا Insomnia میتواند ناشی از علل مختلفی باشد. بیخوابی به عدم توانایی در به خواب رفتن و یا بیدار شدنهای مکرر اطلاق میشود. البته این اختلال میتواند کوتاه مدت باشد و یا مزمن و بلند مدت باشد. علاوه بر موارد ذکر شده، کمبود برخی از ویتامینها میتواند نقش بسیار اساسی در بروز بیخوابی افراد بشمار رود.

رابطه کمبود ویتامینها و بروز بیخوابی
کمبود کدام ویتامین باعث بی خوابی میشود؟ بهترین قرص ویتامین برای بی خوابی کدام است؟ برای پاسخ به اینگونه سوالها ابتدا باید بدانیم که مصرف ویتامینها چه تاثیری بر کیفیت خواب دارند. بیخوابی و کمبود ویتامینهای بدن موضوعی است که در سالهای اخیر، توجههای بسیاری را به خود جلب نموده است. در واقع، ویتامینها و مواد معدنی در بدن نقش حیاتی دارند و موجب بهبود سلامت عمومی و عملکرد بهتر سیستمها و سایر ارگانهای بدن میشوند.
ویتامینهای مانند D و ویتامینهای گروه ب جز ویتامینهایی بشمار میروند که در تولید هورمونهای مرتبط با همچون سروتونین و ملاتونین نقش داشته و در نهایت، کمبود این ویتامینها میتواند برای فرد موجب بیخوابی شود.
کمبود ویتامینها میتواند به شیوههای مختلفی بر کیفیت خواب تأثیر بگذارد:
- خستگی مفرط بدن: کمبود برخی از ویتامینها به احساس خستگی زیاد در بدن منجر میشود. کسانی که با دائما احساس خستگی دارد، ممکن است در رفتن به خواب مشکل داشته باشند و نتوانند به خواب عمیق و باکیفیت دست یابند که این امر خود بر کیفیت خواب اثرات منفی میگذارد.
- اختلال در هورمونهای بدن: کمبود ویتامینها موجب اختلال در عملکرد و همچنین تولید هورمونهای مرتبط با خواب، مانند سروتونین و ملاتونین گردد. در واقع، وجود این نوع هورمونها نقش بسیار اساسی در تنظیم الگوی خواب داشته و عدم تعادل آنها میتواند به مشکلاتی در خواب منجر شود.
- استرس و اضطراب: کمبود ویتامینهای گروه B، موجب افزایش سطح استرس و اضطراب در بدن میشود. همانطور که میدانید، استرس یکی از علل مهم در بروز بیخوابی است. با درمان کمبود ویتامینهای مرتبط و کاهش سطح استرس و اضطراب میتوان به بهبود کیفیت خواب کمک زیادی کرد.
کمبود کدام ویتامینها موجب بروز بیخوابی میشود؟
عدم توانایی در به خواب رفتن میتواند از علل مختلفی باشد که کمبود برخی ویتامینها یکی از عوامل مهم است که در ادامه به تشریح هریک خواهیم پرداخت:

- ویتامین D
ویتامین دی یکی از ویتامینهای موثر در تنظیم خواب به شمار میرود. کمبود ویتامین D موجب بروز بیخوابی و یا بیدار شدنهای مکرر در طول شب میشود. بررسیها نشان میدهد که این ویتامین در تولید هورمون ملاتونین نقش دارد. کسانی که به واسطه شغل خود و سایر موارد کمتر در معرض تابش نور خورشید قرار دارند، ممکن است بیشتر به این عارضه مبتلا شوند.
- ویتامین B12
ویتامین دیگری که در تولید ملاتونین نقش اساسی دارد، ویتامین B12 میباشد. این ویتامین نیز همانند ویتامین دی در تنظیم کیفیت خواب، رفع خستگی و ضعف بدن نقش اساسی دارد. این ویتامین اغلب در لبنیات، گوشت و تخممرغ یافت میشود. از سوی دیگر، این ویتامین به حفظ سلامت سیستم عصبی کمک چشمگیری مینماید.
- ویتامین B6
این ویتامین علاوه بر نقش آن در تولید هورمون ملاتونین، در تولید هورمون سروتونین نیز نقش اساسی ایفا میکند. هردو این هورمونها به بالا بردن کیفیت خواب و افزایش مدت زمان آن نیز منجر میشوند. به عبارتی دیگر، کمبود تولید این هورمونها در راستای کمبود ویتامین B6 به اختلال در خواب و سایر مشکلات مرتبط با آن منجر میگردد. این ویتامین در مواد غذایی مثل گوشت مرغ، موز، ماهی و سیبزمینی یافت میشود.
- زینک
زینک که به عنوان یکی از مواد معدنی ضروری نقش بسیار مهمی در فرآیندهای بیوشیمیایی بدن ایفا میکند. به علاوه، این عنصر در عملکرد صحیح سلولهای ایمنی نقش داشته و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. از سوی دیگر، روی یا زینک در تنظیم خواب در بدن نیز مؤثر است. این ماده معدنی میتواند به بهبود کیفیت خواب و کاهش اختلالات مرتبط با آن کمک بسزایی نماید. بررسیها حاکی از آن است که کمبود زینک ممکن است به مشکلاتی مانند بیخوابی منجر شود که این امر میتواند تأثیر منفی بر روی سلامت عمومی و کیفیت زندگی افراد داشته باشد. زینک در مواد غذایی اعم از مغزها، گوشت مرغ، گوشت قرمز، حبوبات و برخی از محصولات لبنی وجود دارد.
این مقاله را از دست ندهید: همه چیز درباره کمبود ویتامینها و بروز استرس
- منیزیم
منیزیم به عنوان یک ماده معدنی ضروری برای بدن نقش حیاتی در عملکردهای مختلف بدن ایفا مینماید. لازم به ذکر است که منیزیم به عنوان ویتامین شناخته نمیشود، اما کمبود آن میتواند تأثیرات قابل توجهی بر سلامت روان و خواب فرد داشته باشد. کمبود منیزیم در بدن استرس و اضطراب را بالا میبرد. این وضعیت میتواند به نوبه خود کیفیت خواب را تحت تأثیر قرار دهد و موجب بروز اختلالات مرتبط با خواب گردد. در نهایت، مصرف منیزیم میتواند به بهبود سلامت روان و کیفیت خواب کمک کند. منیزیم در مواد غذایی از جمله غلات، مغزها، دانهها و سبزیجات برگسبز، میتواند به کاهش اضطراب و بهبود خواب کمک کند.

راهکارهای درمان بیخوابی ناشی از کمبود ویتامینها
در حقیقت، بالا بردن بهبود کیفیت خواب یا به عبارتی دیگر مقابله با بیخوابی ناشی از کمبود ویتامینها، میتوان از راهکارهایی مناسب اتخاذ کرد. در ادامه به بررسی مهمترین و موثرترین روشهای پیشگیری و درمان این عارضه خواهیم پرداخت:
- انجام آزمایش: در مرحله ابتدایی و پیش از هر اقدامی، باید بدانیم که علل بیخوابی ما ناشی از کمبود ویتامینهاست یا خیر. در این راستا، مشاوره با پزشک متخصص و همچنین انجام آزمایشهای لازم جهت بررسی سطح ویتامینها میتواند به شناسایی کمبودها و درمان آنها کمک بسزایی نماید.
- پیروی از رژیم غذایی سالم: همانطور که میدانید، همواره مصرف موادغذایی سالم و مناسب به بهبود عملکرد بدن و حفظ سلامت آن کمک بسیاری کرده و از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری میکند. در واقع، مصرف سبزیجات و میوههای تازه، انواع مغزها و دانهها که خود منابع خوبی از ویتامینها هستند، میتواند به بهبود خواب و درمان بیخوابی منجر شوند.
- مصرف مکملهای ویتامین: پس از انجام آزمایشهای مختلف توسط پزشک متخصص و همچنان پیروی از یک رژیم غذایی متعادل، در صورت صلاح دید وی، مصرف مکملهای ویتامین میتواند به بهبود کیفیت خواب و افزایش مدت زمان آن کمک کند.
سخن پایانی
در آخر، رابطه کمبود برخی از ویتامینها و بروز بیخوابی موضوع بسیار تخصصی بوده که میبایست توسط پزشک متخصص بررسی شود. شناخت علل مهم بروز این عارضه و توجه به تاثیرات ویتامینها بر کیفیت خواب، میتواند در درمان و بهبود آن کمک چشمگیری نماید. از سوی دیگر، با رعایت یک رژیم غذایی متعادل و غنی از ویتامینها، میتوان به بالا بردن کیفیت خواب کمک نمود و از بروز سایر بیماریها نیز جلوگیری کرد. همچنین شامپو سیکلوزینک اویدرم را ببینید.
دیدگاه شما