از نحوه تزریق آمپول روگام تا مهمترین عوارض آن
آمپول روگام از پلاسمای خون انسان تهیه میشود و به زنانی که دارای گروه خونی Rh منفی هستند، تزریق میشود. پروتئین Rh بر روی سطح گلبولهای قرمز خون وجود دارد و افرادی که این پروتئین را دارند، به عنوان Rh مثبت شناخته میشوند، در حالی که افرادی که فاقد آن هستند، Rh منفی هستند. به طور معمول، مسئله ناسازگاری Rh در زمینه بارداری و انتقال خون بسیار حائز اهمیت است. این ناسازگاری زمانی رخ میدهد که مادر دارای گروه خونی Rh منفی باشد و جنین Rh مثبت داشته باشد. در این شرایط، ممکن است بین خون مادر و خون جنین عدم تطابق ایجاد شده که در نهایت میتواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
آشنایی با آمپول روگام
آمپول روگام حاوی آنتی بادیهایی به نام ایمونوگلوبولین است که به زنان با گروه خونی Rh منفی کمک میکند تا از تولید آنتی بادی در برابر خون Rh مثبت جلوگیری نمایند. این محصول به ویژه در دوران بارداری بسیار حائز اهمیت است؛ چرا که با دریافت به موقع و در دوزهای مناسب، میتواند خطر ابتلای نوزادان به بیماری کمخونی را به شدت کاهش دهد. به علاوه، تزریق این دارو از بروز مشکلات متعدد دیگر همچون تورم، زردی و آسیبهای مغزی که ممکن است ناشی از ناسازگاری Rh باشد، جلوگیری مینماید.
شایان به ذکر است که متخصصان بیان میکنند که آمپول روگام نوعی آنتی بادی مصنوعی بوده که به پروتئین رزوس موجود در خون مادر متصل شده و به این ترتیب مانع از واکنش سیستم ایمنی وی جهت تولید آنتی بادی میگردد. به علاوه، بیان این نکته بسیار مهم است که روگام نمیتواند از جفت عبور کند؛ در نهایت، به جنین هیچگونه آسیبی نخواهد زد.
چه زمانی آمپول روگام تجویز میشود؟
در واقع، هنگامی که احتمال ترکیب خون مادر و جنین وجود داشته باشد، تزریق آمپول روگام ضروری خواهد بود. این موضوع نه تنها در زمان زایمان، بلکه در مواردی همچون سقط جنین نیز صدق میکند. در صورتی که سقط جنین در کمتر از 13 هفته انجام شود، دوز کمتری از روگام (معادل 50 میکروگرم) تجویز میشود، اما در صورتی که سقط بعد از این مدت اتفاق بیفتد، نیاز به دوز بیشتری خواهد بود.
به علاوه، در موارد خونریزیهای شدید، یک دوز کامل (حدود 300 میکروگرم) ممکن است کافی نباشد و در این صورت، میبایست تحت نظر پزشک دوز بیشتری تزریق گردد. لازم به ذکر است که عدم تزریق روگام میتواند عواقب جدی به همراه داشته باشد؛ در نهایت توصیه میشود در صورت شک به نیاز به تزریق، حتماً این کار انجام شود. تزریق آمپول روگام حتی در absence of bleeding نیز مشکلی ایجاد نمیکند، اما در صورتی که خون جنین به بدن مادر وارد شود و دارو تزریق نشود، میتواند خطرات جدی برای آنها به همراه داشته باشد.
برررسی بهترین زمان برای تزریق آمپول روگام
آمپول روگام یکی از واکسنهای بسیار مهم است که همانطور که در بخشهای قبلی نیز اشاره شد، به ویژه برای زنان باردار با گروه خونی منفی توصیه میشود. بهترین زمان جهت تزریق این واکسن بین هفتههای 28 تا 32 بارداری خواهد بود. این زمانبندی به این دلیل انتخاب شده است که واکسن بتواند قبل از شروع زایمان به طور کامل اثر خود را بگذارد و از بروز سایر مشکلاتی که ممکن است به خاطر عدم تطابق گروه خونی مادر و نوزاد ایجاد شود، جلوگیری نماید.
علاوه بر این، در صورتی که پس از زایمان یا در صورت انجام اقداماتی مانند عمل جراحی، سقط جنین، آمنیوسنتز یا حتی در نتیجه یک تصادف، نیاز به دریافت واکسن RhoGAM داشته باشید، میبایست حداکثر ظرف 72 ساعت پس از وقوع این رویدادها واکسن را تزریق نمایید. این امر به حفظ سلامتی مادر و نوزاد کمک میکند و از بروز عوارض احتمالی در آینده جلوگیری مینماید.
در نهایت، توجه به زمانبندی و شرایط تزریق این واکسن میتواند نقش بسیار مهمی در سلامت مادر و کودک ایفا نموده و از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری کند.
نحوه تزریق آمپول RhoGAM چگونه است؟
در حقیقت دوز استاندارد این آمپول 300 میکروگرم است و تزریق آمپول روگام به صورت عضلانی انجام میشود. به طور معمول، مادران باردار حدود 12 هفته پس از دریافت دوز اول روگامکه معمولاً در هفته 28 بارداری تزریق میشود، زایمان میکنند، به این ترتیب انتظار میرود که زایمان در حدود هفته 40 انجام شود. با این حال، در صورتی که مادر تا آن زمان زایمان نکند، نیاز به تزریق یک دوز دیگر از آمپول روگام خواهد بود.
علاوه بر این، آمپول روگام در شرایطی که احتمال انتقال خون جنین به مادر وجود دارد، میبایست تزریق شود. این شرایط شامل کنده شدن جفت (دکولمان)، مرگ جنین در رحم در این دورهها، حاملگیهای مولار، خونریزی در سه ماهه دوم یا سوم، ضربه به ناحیه شکم، جفت سرراهی، خارج کردن جفت به صورت دستی و سقط جنین میباشد. این اقدامات به منظور جلوگیری از عوارض ناشی از عدم تطابق گروه خونی مادر و نوزاد انجام میشود و اهمیت زیادی در حفظ سلامت هر دو مادر و جنین خواهد داشت.
عوارض ناشی از تزریق آمپول روگام کدامند؟
همانطور که گفته شد، روگام به عنوان یک داروی ایمن شناخته میشود و در اغلب موارد برای مادران باردار تجویز میگردد. این دارو به طور خاص طراحی شده است تا هیچگونه عوارض جانبی برای جنین ایجاد نکند و به سلامت او آسیبی نرساند.
با این حال، مانند هر داروی دیگری، ممکن است برخی عوارض جانبی در مادران بروز نماید. از عوارض شایع میتوان به احساس سفتی در محل تزریق، درد، تورم و تیر کشیدن در ناحیهای که آمپول تزریق شده اشاره داشت. همچنین، ممکن است در برخی موارد، جوش یا قرمزی در ناحیه تزریق مشاهده شود.
علاوه بر این، عوارض جانبی نادری نیز ممکن است رخ دهد، از واکنشهای آلرژیک و جمله تب. در مجموع، این نوع عوارض بسیار نادر هستند و در بیشتر موارد، افراد به خوبی دارو را تحمل میکنند. در مجموع، این دارو به عنوان یک گزینه درمانی ایمن و مؤثر در شرایط خاص بارداری به شمار میآید و نظارت بر عوارض جانبی آن میتواند به حفظ سلامت مادر و نوزاد کمک کند.
در صورت عدم تزریق آمپول روگام چه میشود؟
در صورتی که مادر با گروه خونی Rh منفی پس از بارداری یا زایمان واکسن روگام را دریافت نکند، ممکن است بدن او آنتیبادیهایی علیه سلولهای خونی Rh مثبت جنین تولید نماید. این آنتیبادیها میتوانند به گلبولهای قرمز جنین آسیب برسانند و مشکلات جدی به وجود آورند. در بارداری جاری، این واکنش میتواند منجر به عوارضی اعم از زردی شدید در نوزاد، کمخونی یا حتی هیدروپس جنینی (تجمع غیرطبیعی مایع در بدن جنین) شود. در موارد شدیدتر، این وضعیت ممکن است به سقط جنین یا مرگ جنین منجر گردد.
این مقاله را از دست ندهید: با مهمترین تاثیرات کمخونی در دوران بارداری آشنا شوید
علاوه بر این، عدم تزریق آمپول روگام در بارداری فعلی میتواند عواقب جدیتری برای بارداریهای آینده به همراه داشته باشد. اگر مادر آنتیبادیهای ضد Rh تولید کند، این آنتیبادیها در خون او باقی میمانند و میتوانند در بارداریهای بعدی به سرعت به جنینهای Rh مثبت حمله کنند. این وضعیت میتواند به بیماری همولیتیک نوزاد (HDN) منجر شود که در آن گلبولهای قرمز جنین به شدت تخریب میشوند. عوارض این بیماری شامل کمخونی شدید، آسیب به مغز، زردی نوزاد و در موارد حاد، مرگ نوزاد است.
در نهایت، عدم دریافت آمپول روگام نه تنها میتواند سلامت جنین و نوزاد را در بارداری فعلی به خطر بیندازد، بلکه تأثیرات منفی و جدی بر بارداریهای آینده خواهد داشت. جهت جلوگیری از بروز مشکلات ذکر شده، تزریق روگام در زمان مناسب و بر اساس توصیه پزشک متخصص بسیار حائز اهمیت است. این اقدام پیشگیرانه میتواند به حفظ سلامت مادر و نوزاد کمک کند و از عوارض جدی در بارداریهای فعلی و آینده جلوگیری نماید.
هزینه آمپول روگام چقدر است؟
یکی از سوالات مهمی که پس از تجویز روگام مطرح میشود، قیمت آمپول روگام است. برخی از خانوادهها به دلیل نگرانی ناشی از هزینههای این دارو ممکن است به فکر عدم تزریق روگام بیفتند. در صورتی که شما نیز چنین تصمیمی دارید، میبایست بدانید که این نگرش کاملا اشتباه است. عدم تزریق به موقع روگام میتواند عواقب جدی برای بارداریهای آینده به همراه داشته باشد. در موارد حاد، ممکن است درمان و نجات جنین غیرممکن شود؛ در نهایت نباید به خاطر هزینه، از تزریق این آمپول غافل شوید.
شایان به ذکر است که آمپول روگام تحت پوشش بیمههای درمانی قرار دارد و به همین دلیل هزینه آن به حدی نیست که فشار مالی زیادی بر خانوادهها وارد کند. در نهایت، اهمیت تزریق روگام را در نظر بگیرید و جهت حفظ سلامت مادر و نوزاد، این اقدام ضروری را انجام دهید. همچنین قرص eurho vital flex a vert ببینید.
سخن پایانی
به طور کلی همانطور که در این مقاله اشاره شد، در زنان باردار با گروه خونی منفی، پزشکان جهت پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی، معمولاً در حدود هفته 28 بارداری یا در سه ماهه دوم، و همچنین هر زمان که احتمال مخلوط شدن خون مادر و جنین وجود داشته باشد، مانند زمان انجام آزمایشهای پیش از زایمان یا در حین زایمان، آمپول روگام را تجویز میکنند. این آمپول که نوعی ایمونوگلوبولین عمومی است، از تحریک سیستم ایمنی بدن مادر علیه خون جنین جلوگیری مینماید.
تزریق روگام به مادرانی انجام میشود که هنوز نسبت به فاکتور Rh منفی حساس نشدهاند. به عبارت دیگر، نتایج آزمایشهای خون میتواند به طور غیرمستقیم نشان دهد که آیا مادر باردار نسبت به فاکتور Rh حساسیت پیدا کرده است یا خیر و آیا بدن او پادتنهای ضد Rh تولید میکند یا نه. این فرآیند به حفظ سلامت مادر و نوزاد کمک میکند و از بروز عوارض جدی جلوگیری مینماید.
دیدگاه شما