درمان بی خوابی و علت و عوارض آن
بیدار شدن مکرر در خلال شب همراه با ناتوانی یا اشکال در به خواب رفتن مجدد، بیدار شدن خیلی زود در صبح و خوابی که باعث تجدید قوا نشود را بیخوابی گویند. بیخوابی یکی از اختلالات خواب است که در روانشناسی خواب مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرد. ناتوانی در به خواب رفتن یا ناتوانی در خواب ماندن در مدت طولانی یا خواب عمیق را کم خوابی میگویند. کمخوابی در واقع خود بیماری به حساب نمیآید بلکه جزء علایم بیماری محسوب میشود. کمخوابی معمولاً ناشی از اضطراب و تنش هیجانی است. از دیگر علل کم خوابی، میتوان احساس عدم امنیت، ترس از تنهایی، افسردگی و مصرف کافئین را نام برد. کمخوابی در بین زنان ۱٫۴ برابر مردان رایج است.
بنابر آمارهای وزارت بهداشت آمریکا سالانه 64 میلیون نفر از آمریکاییها از کمخوابی رنج میبرند. مصرف داروهای ضد افسردگی، قرصهای خوابآور میتواند برای درمان موقت این بیماری مفید باشد اما بهترین راه برای درمان آن، تحریک دستگاه عصبی مرکزی است. به تازگی محققان با توجه به تحلیل رفتار و عادات گروههای مختلفی از مردم در کشورهای مختلف و از گروههای سنی متفاوت، و همچنین بررسی گروههای مختلف از افرادی که از انواع بی خوابی رنج میبرند به این نتیجه رسیدهاند که استفاده از تلفن همراه به دلیل وجود نرمافزارهایی مانند شبکههای اجتماعی و شبکههای پیامرسان در آنها یکی از عوامل تأثیرگذار در بی خوابی هستند.
این نرمافزارها به خصوص زمانی که روی تلفن همراه استفاده میشوند و با کاربر به تخت خواب میروند، باعث برهم زدن تمرکز پیش از خواب میشوند به گونهای که تقریباً بعد از دریافت یا ارسال یک پیغام، بدن برای آنکه بتواند مجدداً به تمرکز لازم برای خواب برگردد به حدود 30 دقیقه زمان نیاز دارد. این موضوع به دلیل تکرار شدن و با در نظر گرفتن اینکه شبکههای اجتماعی در همه جای دنیا در دسترس بوده و تعطیلی و هزینهٔ چندانی هم ندارند، به یکی از عوامل بی خوابی در عصر حاضر تبدیل شده است.
به نظر متخصصان میزان بیخوابی با بالا رفتن سن افزایش مییابد و در افراد بالای 65 سال این میزان از درصد بالاتری برخوردار است اما بهطور کلی اختلالات خواب در همه سنین حتی در سنین کودکی نیز مانند بزرگسالی وجود دارد. آمار گویای این نکته است که یک سوم مردم ایران از بی خوابی به عنوان شایعترین اختلال خواب رنج میبرند.
محققان معتقدند که بازدیدهای پرتکرار روزانه از شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و توییتر فرصت برخورداری از یک خواب خوب شبانه را از بین میبرد و از سوی دیگر، افرادی نیز که مشکلات خواب دارند، ممکن است از پرسه زدن در این شبکههای مجازی به عنوان راهی برای وقت گذرانی استفاده کنند.
انواع بیخوابی
سه نوع بیخوابی تاکنون شناخته شدهاست :
- گذرا
- حاد
- مزمن
بیخوابی گذرا
بین چند روز تا یک هفته طول میکشد و ممکن است دلیل آن استرس باشد.
بیخوابی حاد
به بیخوابی اطلاق میشود که بین سه هفته تا شش ماه است.
بیخوابی مزمن
به بیخوابی بیش از یک سال اطلاق میشود و ممکن است برای حواس فرد اختلالات جدی ایجاد کند. این نوع کم خوابی میتواند سالها طول بکشد. برخلاف دو نوع قبل این نوع کمخوابی میتواند اختلالی باشد که نتیجه مستقیم مشکلات روانی است. تأثیرات آن که با توجه به ریشه اش متفاوت خواهد بود شامل خوابآلودگی، خستگی عضلانی یا روحی، و توهم میشود. غالباً مبتلایان به بیخوابی مزمن افزایش هوشیاری (alertness) خواهند داشت.
عوارض کمخوابی
- فشار خون
- خطر افسردگی
- کاهش بهره ذهنی
- کند شدن واکنش محیطی
- افزایش خطر اختلالات عصبی
- افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی
- افزایش خطر ابتلا به دیابت
- ضعف سیستم ایمنی بدن
- ابتلا به سرطان
- چاقی
چاقی
پژوهشگران مرکز تحقیق تغذیه و چاقی نیویورک به این نتیجه رسیدند که کمخوابی شبانه علاوه بر به هم ریختن حال و هوا و مزاج آدمی موجب چاقی و به هم ریختن ظاهر بدن میگردد.
درمان بیخوابی
درمان بیخوابی به روشهای غیر دارویی مانند مناسب نمودن بستر، مطالعه قبل از خواب، اصلاح عادات غذایی و روشهای دارویی مانند مصرف بنزودیازپینها و زولپیدم صورت میگیرد. گفته میشود عسل حاوی اسید خوابآور تریپتوفان است که برای درمان بی خوابی مفید است.
بررسی دلایل بی خوابی یا کم خوابی
بی خوابی میتواند به علت شرایط روحی و روانی، بیماری، عادات نادرست خواب، داروهای خاص یا عوامل بیولوژیکی باشد. اخیرا محققان دیدگاه تازهای نسبت به بی خوابی پیدا کردهاند و در حال بررسی آن به عنوان مشکلی از مغز و ناتوانی آن در متوقف کردن چرخهی بیداری هستند. مغز شما یک چرخهی خواب و یک چرخهی بیداری دارد، وقتی یکی شروع میشود دیگری متوقف میشود. بی خوابی میتواند به دلیل وجود اختلال یا مشکل در یکی از این چرخهها باشد: زیاد بیدار ماندن یا خیلی کم خوابیدن. بنابراین در ابتدا باید دلیل مشکل خوابتان را بدانید. با ما باشید تا با دلایل بی خوابی آشنا شوید.
بیماریهایی که میتوانند موجب بی خوابی شوند
بیماریهای زیادی هستند که میتوانند شما را بیخواب کنند. برخی از آنها خفیف هستند و برخی دیگر ممکن است حاد باشند. در بعضی موارد، خود بیماری دلیل بی خوابی است، در حالیکه در سایر موارد، علائم بیماری میتواند شرایط را طوری ناخوشایند کند که خوابیدن برای فرد بیمار، دشوار شود.
چند نمونه از بیماریهایی که میتوانند سبب بی خوابی شوند عبارتند از:
- آسم
- درد پایین کمر
- دردهای مزمن
- آرتریت یا ورم مفاصل
- مشکلات گوارشی مانند ریفلاکس
- آلرژیهای مربوط به سینوس یا بینی
- بیماریهای نورولوژیکی مانند پارکینسون
- اختلالات غدد درونریز مانند پُرکاری تیروئید
- بعضی از داروها مانند آنهایی که برای درمان سرماخوردگی و آلرژیهای تنفسی، کنترل فشار خون بالا، بیماری قلبی، بیماری تیروئید، جلوگیری از بارداری، درمان افسردگی و آسم مصرف میشوند نیز میتوانند موجب بی خوابی شوند.
علت خواب آلودگی در طول روز چیست؟
همچنین بیخوابی میتواند نشاندهندهی اختلالات پنهان خواب باشد. مثلا، سندرم پای بیقرار (یک بیماری نورولوژیکی که فرد احساس بیقراری میکند و نیاز دارد پاهایش را مدام حرکت دهد) میتواند خوابیدن را با مشکل مواجه کند. افرادی که به سندرم پای بیقرار مبتلا هستند، معمولا در انتهای روز، حین استراحت، زمانی که فعال نیستند و هنگام خواب، با علائم شدیدتری روبهرو میشوند که هم خوابیدن و هم بیدار ماندن برایشان سخت خواهد شد. تقریبا 10 درصد افراد به سندرم پای بیقرار مبتلا هستند.
ایستِ موقتِ تنفس در خواب (آپنه خواب)، اختلال دیگری است که موجب بی خوابی میشود. فردی که مشکل ایست تنفس در خواب دارد، هنگام خواب، راههای هواییاش کاملا یا تا حدودی مسدود میشود، در نتیجه تنفس متوقف میشود و سطح اکسیژن خون افت میکند. این اتفاق موجب بیدار شدن موقتی فرد میشود، اما این حالتی است که مکررا در طول شب روی میدهد. افرادی که به این اختلال دچارند معمولا با بی خوابی مواجه میشوند. اگر به طور مکرر برای خوابیدن مشکل دارید، بهتر است وضعیت سلامتیتان را بررسی کنید و ببینید چه مشکل نهفته یا اختلال خوابی ممکن است داشته باشید که منجر به بی خوابیتان میشود.
در بعضی موارد، راهکارهای سادهای برای برطرف کردن مشکلات مربوط به خواب وجود دارد مانند چُرت نزدن در طول روز، محدود کردن استفاده از کامپیوتر و تلویزیون و … .اما در برخی موارد لازم است حتما به پزشک مراجعه کنید تا او علت را بررسی کند. شما نباید به سادگی از مشکل بی خوابیتان بگذرید.
خواب کافی برای بدن چند ساعت است
بی خوابی ممکن است از عوارض بیماریهای روانی مانند افسردگی باشد. جدالهای روحی و روانی خوابیدن را دشوار میکنند. خودِ بی خوابی، تغییراتی در روان ایجاد میکند و تحولات هورمونی و فیزیولوژیکی میتواند همزمان مشکلات روانی و بی خوابی به وجود آورد. اختلالات خواب ممکن است بیانگر علامتی از افسردگی باشد. احتمال بی خوابی شدید در بیماران مبتلا به افسردگی شدید، بسیار بیشتر است.
مطالعات نشان داده است که بی خوابی حتی میتواند علائم افسردگی را بدتر کند. باید بدانید که علائم افسردگی (مانند بیانرژی بودن، بیانگیزه و بیاشتیاق بودن، احساس اندوه یا نا امیدی) و بی خوابی میتواند به هم ربط داشته باشد و یک علامت، سایر علامتها را تشدید کند. خوشبختانه هر دو قابل درمان است و فرقی نمیکند کدام سبب دیگری شده است.
علائم افسردگی
با نشانههای خاموش اما خطرناک افسردگی آشنا شوید:
- بی خوابی و اضطراب : بیشتر بزرگسالان تا حدودی با خوابیدن مشکل دارند زیرا اغلب نگران و مضطرب هستند. اما برای بعضی از افراد، اضطراب به عادتی تبدیل شده است که به طور مداوم در خوابشان اختلال ایجاد میکند. علائم اضطراب که میتوانند به بی خوابی منجر شوند عبارتند از:
- تنش و استرس: درگیر شدن با افکاری که مربوط به ماجراهای گذشته است.
- نگرانی بیش از حد در مورد آینده
- احساس پریشانی دربارهی مسئولیتها
- احساس بیقراری یا برانگیختگی
دلیل اینکه چرا این علائم میتوانند خوابیدن را با سختی مواجه کنند، پیچیده نیست. اضطراب ممکن است به آغاز بی خوابی (به سختی به خواب رفتن) یا ادامهی بی خوابی (بیدار شدن در طول شب و عدم توانایی در به خواب رفتن مجدد) مربوط باشد. در موارد دیگر، سکوت و سکون شب باعث میشود افکار استرسبرانگیز یا حتی ترس، فرد را بیدار نگه دارد. اگر این اتفاق شبهای متوالی (یا ماهها) تکرار شود، ممکن است به محض مواجهه با بی خوابی، احساس اضطراب، ترس و دلهره یا پریشانی در شما شکل بگیرد.
بدین ترتیب، اضطراب و بی خوابی همدیگر را تغذیه میکنند و چرخهی معیوبی ایجاد میشود که باید با درمان آن را متوقف کرد. تکنیکهای ادراکی و ذهنی–بدنی وجود دارد که به افراد مضطرب کمک میکند بخوابند. همچنین الگوهایی برای خواب درست و سالم وجود دارد که میتواند به افراد مضطرب و بیخواب کمک کند تا خواب بهتری داشته باشند.
بی خوابی و سبک زندگی
رفتارها و عادات خواب میتوانند تحریککنندهی بی خوابی یا تداومدهندهی آن باشند. سبک زندگی ناسالم و عادات خواب نادرست، به خودی خود و بدون هیچ دلیل روانی یا جسمی پنهان، ممکن است باعث بی خوابی شوند یا بی خوابی ناشی از مشکلی دیگر را تشدید کنند. برایتان نمونههایی را مثال میزنیم که چطور سبک زندگی و عادت خواب میتواند به بی خوابی منجر شود:
- عصرها در خانه مشغول کار کردن هستید،
این میتواند استراحت کردن و تمدد اعصاب را سخت کند و وقتی زمان خواب فرا میرسد، موجب مشغولیت ذهنی شما شود. نور کامپیوتر هم میتواند مغزتان را هشیار کند.
- عصرها چُرت میزنید (هرچند کوتاه).
چرتهای نیمروزی برای بعضیها مفیدند، اما برای بعضی دیگر خواب شبانه را با مشکل روبهرو میکنند.
- گاهی صبحها بیشتر میخوابید تا کسر خوابتان را جبران کنید.
این کار میتواند ریتم شبانهروزی بدنتان را مختل کند و باعث شود شب بعد باز هم بی خوابی سراغتان بیاید و به سختی به خواب بروید.
- به طور شیفتی کار میکنید؛
یعنی ساعات کاریتان نامنظم است. ساعات کار نامنظم، ساعت بدنتان را گیج میکند، مخصوصا اگر سعی کنید در طول روز بخوابید یا برنامهی کاریتان به طور تناوبی تغییر کند.
گاهی بی خوابی با یک رویداد مختصر شروع و به یک مشکل بلندمدت تبدیل میشود. مثلا، کسی را تصور کنید که بعد از شنیدن یک خبر بد، یک یا دو شب نتوانسته است بخوابد. در چنین شرایطی، اگر فرد به این الگوی خواب نادرست (مثلا بیدار شدن در نیمهشب، یا نوشیدن الکل قبل از خواب جهت فراموش کردن) عادت کند، بی خوابی او ادامه پیدا میکند و پتانسیل ایجاد یک مشکل جدیتر به وجود میآید.
یعنی به جای اینکه مشکل برطرف شود، مزمن و ادامهدار میشود. وقتی این اتفاق میافتد، نگرانی و افکاری چون «من هرگز نمیتوانم بخوابم»، زمان خواب سراغ فرد میآید و هر زمان که او نتواند بخوابد، این الگوی نادرست تقویت میشود. پیدا کردن علت بی خوابی به این دلیل اهمیت دارد که از عادت و مزمن شدن آن جلوگیری شود.
اگر دلیل بی خوابی سبک زندگی نادرست و الگوی خواب نامناسب باشد، تکنیکهای رفتاری، ادراکی و همچنین نکاتی دربارهی بهداشت خواب وجود دارد که به کارگیری آنها مفید است. اگر سعی کردهاید الگوی خوابتان را تغییر دهید اما موفق نشدهاید، باید این موضوع را جدی بگیرید و حتما با پزشک مشورت کنید.
دیدگاه شما