رگهای واریسی چیست؟
واریس در واقع بخش گشاد شده ( بزرگ شده ) ورید هاست که درست زیر سطح پوست مخصوصا در پاها قرار گرفته است. آنها اغلب به راحتی دیده می شوند، زیرا بزرگ و برجسته هستند.
البته اگر شما اضافه وزن داشته باشید، آنها به دلیل پنهان شدن بوسیله بافت چربی زیر پوست، به راحتی قابل مشاهده نخواهند بود.
سایر انواع رگهای کوچکتری که ممکن است توجه شما را جلب کنند؛ شامل شبکه عروقی « شبکهای از وریدهای کوچک که بسیار نزدیک هم قرار گرفته اند » و عروق عنکبوتی که شبیه الگوی starburst در یک قسمت از پا دیده می شوند، می باشند. آنها رگهای واریسی واقعی نیستند.
چه چیز باعث واریسی شدن رگها میشود؟
تصور بر این است که دیواره ورید در بعضی قسمتها ضعیف میشود. سپس این بخشها گشاد شده و برجسته میشوند. اگر این اتفاق در نزدیکی دریچه رخ دهد، ممکن است دریچه نیز آسیب دیده و جریان خون به عقب برگردد. در صورت بروز این اتفاق برای یک دریچه، فشار اضافی در ورید ایجاد میگردد که باعث گشادتر شدن بخشهای مختلف و درگیری تعداد بیشتری از دریچه ها میگردد. سپس خون در ورید متسع جمع شده و آن را برجسته میسازد.
واریس در چه کسانی ایجاد می شود؟
از هر 10 نفر فرد بزرگسال، حدود 3 نفر در طول عمر خود دچار واریس میشوند. اغلب افراد مبتلا، بیماریهای زمینهای ندارند و بدون هیچ دلیل روشنی دچار واریس شدهاند.
با این حال شانس ابتلا به واریس در موارد زیر افزایش مییابد:
بارداری : واریس در دوران بارداری تا حدودی به دلیل فشار بیش از حد نوزاد بر روی وریدهای مادر و از طرفی تاثیر هورمون های دوران بارداری که باعث شل شدن دیوار عروق می گردد، ظاهر می شود. هر چه تعداد فرزندان شما بیشتر باشد، خطر ایجاد عروق واریسی دائمی در شما بیشتر می گردد. در طی حاملگی، عروق واریسی ظاهر شده و یا حتی بدتر می شوند، اما اغلب بعد از پایان دوران بارداری که فشار روی عروق کمتر میشود، بهبود مییابند. با بالا رفتن سن، شیوع واریس افزایش مییابد.
اضافه وزن : که به نظر میرسد شانس خانمها و نه آقایان را برای ابتلا به واریس افزایش میدهد.
زیاد ایستادن : گفته میشود؛ مشاغلی که با زیاد سر پا ایستادن سر و کار دارند، باعث ایجاد واریس میشوند، اما شواهد علمی اندکی در این مورد وجود دارد. گاهی اوقات ممکن است بیماری زمینه ای باعث بروز واریس شود.
علایم واریس چیست؟
اغلب افراد مبتلا به رگهای واریسی هیچ نشانهای ندارند. برخی از افراد به دلیل ظاهر شدن وریدها در زیر پوست نگران میشوند. وریدهای واریسی بزرگتر ممکن است دردناک باشند و یا با احساس سنگینی یا خارش همراه باشند. شما ممکن است دچار تورم مچ پا و یا زانو نیز گردید.
آیا واریس عارضه ای هم دارد؟ دراغلب افراد مبتلا به رگهای واریسی هیچ عارضه ای دیده نمیشود. در موارد کمی نیز عوارض ایجاد میشود.
عوارض ناشی از فشار بالای موجود در وریدهای واریسی است که باعث ایجاد تغییراتی در عروق خونی کوچک نزدیک به پوست میگردد. معمولا بروز عوارض چند سال پس از ظاهر شدن واریس ایجاد میگردد.
با این حال نمیتوان پیش بینی کرد که چه کسانی دچار عوارض میشوند. اندازه وریدهای قابل مشاهده هیچ ارتباطی با بروز عوارض نیز ندارد.
عوارض احتمالی عبارتند از: التهاب ورید(ترومبوفلبیت) تورم کف و قسمت تحتانی پا تغییرات پوستی در طول رگهای برجسته
تغییرات احتمالی پوست عبارتند از: بی رنگ شدن پوست، اگزما، زخمهای پوستی، سفت و سخت شدن لایه چربی زیر پوست که باعث کلفت شدن پوست در بعضی نواحی و قرمزی پوست میگردد. خونریزی رگهای واریسی به ندرت اتفاق میافتد.
کمکهای اولیه در خونریزی رگهای واریسی :
هرچند این مساله به ندرت اتفاق میافتد، اما اگر ورید واریسی دچار خونریزی شد شما باید به سرعت خونریزی را با انجام اقدامات زیر کنترل کنید:
بالا بردن پاها : صاف روی زمین دراز بکشید و پا را بالا ببرید، به طوری که کاملا بالاتر از سایر نواحی بدن باشد. (مثلا ان را روی یک صندلی و یا چند متکا بگذارید و یا از فرد دیگری بخواهید که پای شما را بالا نگه دارد)
فشار : یک قطعه پارچه تمیز و یا پانسمان روی ناحیه خونریزی قرار دهید و فشار ثابتی حداقل به مدت 10 دقیقه روی آن وارد کنید. در صورت شدید بودن خونریزی و یا عدم توقف آن، با اورژانس تماس بگیرید.
با پزشک خود در مورد نیاز به درمان برای جلوگیری از بروز مجدد چنین مشکلی مشورت کنید. شاید این تصور در بسیاری از ما وجود داشته باشد که واریس تنها در افرادی که پا به سن گذاشته اند، دیده میشود. اگر چنین تصوری در شما نیز وجود دارد احتمالا با مطالعه این نوشته پی خواهید برد که تصور نادرستی در این باره داشته اید.
آنچه مسلم است ژنتیک، محیط و سبک زندگی همگی از عواملی هستند که سبب شکل گیری واریس می شوند. اگر علاقمند هستید که اطلاعات بیشتری در این ارتباط بدست آورید، تا انتهای این گفتار با ما همراه باشید.
واریس موروثی است
خبر خوبی نیست اما اگر والدین ، پدربزرگ و یا مادربزرگ تان واریس دارند، احتمال شکل گیری آن در شما نیز افزایش پیدا میکند. دکتر « لوئیس ناوارو » در این باره میگوید: “به دلیل ضعف موجود در دیواره های رگ ها و قابلیت انتقال آن، این عارضه جنبه موروثی پیدا می کند.”
تقریبا نیمی از جمعیت از واریس رنج می برند
آمار ارائه شده از طریق انجمن سلامت زنان در آمریکا نشان داده که در بیش از ۵۰ درصد از زنان و ۴۰ درصد از مردان واریس دیده میشود. زنان ۲۰ برابر بیشتر از مردان به واریس دچار میشوند.
خبر خوبی برای زنان نیست اما دکتر ناوارو بر این باور است که واریس در زنان تا حدود ۲۰ برابر بیش از مردان دیده میشود. قابلیت درمان خانگی وجود ندارد. دکتر « ناوارو » میگوید تصور نادرستی است که گمان کنید تنها با برخی از کرم ها قادر به درمان واریس در منزل خواهید بود.
تنها راهکار درمان واریس، راهکارهای حرفه ای است.
درمان های سریع و ابتدایی توصیه میشوند. هر چه سریع تر برای درمان واریس اقدام کنید نتایج بهتری را بدست خواهید آورد. اگر نشانه های درد در شما وجود دارد، زمان آن فرا رسیده که حتما برای درمان اقدام کنید. می توانید با یک متخصص پوست یا واریس در این ارتباط مشورت هایی را انجام دهید.
ممکن است با درد همراه باشد. متاسفانه واریس تنها با درمانهای زیبایی همراه نیست و گاهی درد فراوانی را نیز به همراه دارد. دکتر « ناوارو » نشانههای آن را تورم، سنگینی، ضربان نبضی، انقباض عضلات و درد می داند. اگر به درمان این عارضه مبادرت نکنید، این امکان وجود دارد که به زخم و خونریزی نیز دچار شوید.
تغییرات هورمونی می توانند به واریس بی انجامند
در واقع تغییرات هورمونی یکی از دلایلی است که زنان بیشتر به واریس دچار میشوند. از جمله عواملی که به این تغییرات می انجامند قرصهای ضدبارداری و خود بارداری هستند. علاوه بر این زمانیکه وزن تان اضافه می شود، حجم رگ های خونی افزایش پیدا می کند که خود منجر به ایجاد نا آرامی هایی در رگ های خونی میکند.
بنابراین به غیر از کشیدن شدن پوست بدن در دوران بارداری، واریس را به فهرست اتفاقات دوران بارداری خود بیافزایید. سبک زندگی نیز موثر است. یکی دیگر از دلایلی که لازم است سبک زندگی سلامتی را در پیش بگیرید ، پرهیز از شکل گیری رگ های واریسی است.
دکتر « ناوارا » میگوید: “ عواملی چون عدم تحرک کافی و فعالیت های بدنی و ورزشی ، چاقی ، نشستن ها و ایستادن های طولانی که مداوم هم تکرار میشوند از عوامل شکل گیری واریس هستند.”
دریچه رگ های ضعیف سبب شکل گیری واریس میشود.
در ابتلای به واریس در واقع این دریچه های رگ ها هستند که سبب ایجاد واریس می شوند نه خود رگ. دکتر «ناوارو» در این باره میگوید: “زمانی که دریچه های ضعیف تر به خوبی عمل نمی کنند، خون در مسیر غلط به جریان در می آید. بنابراین، خون به سمت پشت پاها ترشح کرده و در رگ های پا تجمع پیدا میکند.
انداختن پاها بر روی هم منجر به شکل گیری واریس نمیشود
باور نادرستی وجود دارد که تصور می شود انداختن پاها بر روی یکدیگر سبب شکل گیری واریس میشود. بر اساس یافته های بدست آمده یکی از مقالات وب سایت webmd.com این نحوه نشستن علت شکل گیری واریس نیست تنها آن را تشدید میکند. راهکارهای درمان متعددی وجود دارند بسته به میزان پیشرفت واریس، روش های مختلف درمانی وجود دارد.
دکتر «ناوارو» در این باره می گوید: “روش هایی چون «اسکلروتراپی» های بدون درد یا «تزریق درمانی» در این ارتباط وجود دارد.” در واقع مواد شیمیایی نه چندان قوی به سلول های ناکارآمد و یا مویرگ ها تزریق می شود. این پروسه در حدود نیم ساعت به طول می انجامد و راهکاری بدون آسیب است.
در موارد پیشرفته تر واریس دکتر «ناوارا» و سایر پزشکان راهکارهای دیگری همچون: Endovenous Laser Ablation را پیشنهاد می کنند که نوعی لیزر درمانی تلقی می شود و در مقایسه با راهکار قبلی پیچیدگی بیشتری دارد. دکتر «ناوارا» می افزاید: “در این روش با استفاده از انرژی لیزر، رگ های اصلی را از داخل می بندند. این روش حدود نیم ساعت و با بی هوشی موضعی و بدون آسیب انجام می پذیرد.”
احتمال دارد واریس ها دوباره باز گردند
اگرچه با روش های درمانی برشمرده، رگ های واریسی بهبود پیدا میکنند اما احتمال شکل گیری مجدد آنها وجود دارد چرا که مشکلاتی همچون نشت رگ های خونی ، غیر قابل اجتناب هستند.
احتمال افزایش واریس ها با بالا رفتن سن بیشتر میشود. تخمین زده میشود که ۵۰ درصد جمعیت بالای ۵۰ سال آمریکا به واریس مبتلا و درمانهای مداوم در آنها گزارش میشود.
برای اینکه بتوانید احتمال شکل گیری این واریسها را کاهش دهید، مانع از افزایش وزن تان شده، مکررا ورزش و فعالیت بدنی داشته باشید و تا آنجا که امکان دارد از نشستن یا ایستادن به مدت طولانی پرهیز کنید.
منابع :
نمناک
روزیاتو
دیدگاه شما