ویروس کرونا چیست و آنچه باید در مقابله با آن انجام دهید.
شناخت ویروس کرونا و راهکارهای مقابله با آن
در میانۀ ماه نوامبر ٢٠١٩ وجود اپیدمی ویروس کرونا در شهر «ووهان» در مرکز چین آشکار شد.
این اپیدمی به سبب شیوع نوع ناشناختهای از ویروس کرونا که 19-CoVID نام گرفت، آغاز شد.
مقامات چین کشف آن را روز ٧ ژانویه ٢٠٢٠ اعلام کردند. روز ٣٠ ژانویه سازمان بهداشت جهانی با اشاره به انتشار این بیماری حالت «اضطرار سلامت عمومی بینالمللی» در جهان اعلام کرد.
دانشگاه علوم پزشکی تهران، راه های پیشگیری از کرونا را اعلام کرده است که براساس آن مهم ترین راه پیشگیری از کرونا شستشوی مکرر دستها است.
به گزارش دانشگاه علوم پزشکی تهران:
بر اساس اطلاعات فعلی، راههای انتقال کورونا ویروس جدید همانند سایر کورونا ویروسها و ویروس آنفولانزا است؛
- یعنی از تماس دست آلوده به ترشحات تنفسی با چشم، بینی و دهان، از راه قطرات تنفسی (عطسه، سرفه و صحبت کردن چهره به چهره به مدت طولانی)، بنابراین استفاده از ماسک برای فرد بیمار و شستشوی مکرر دستها راههای مهم پیشگیری محسوب میشوند.
رای مقابله با این ویروس چه اقداماتی انجام دهیم؟ معاشرت با دیگران
راه انتقال کرونا از تماس میباشد - از دست دادن با دیگران بپرهیزید
- از تماس نزدیک با فردی که به بیماری تنفسی مبتلا است خودداری کنید، در صورتی که در معرض تماس با فرد مبتلا به بیماری تنفسی هستید، از ماسک استفاده کنید، بهطور مکرر دستهایتان را با آب و صابون بشویید؛ به ویژه بعد از تماس با فرد بیمار، یا تماس با یک حیوان یا با محیط اطراف آنها و از تماس و لمس حیوانات وحشی یا اهلی چه زنده و چه مرده، خودداری کنید.
مواد غذایی
پخت و پز و انتقال از مواد غذایی - از خوردن مواد غذایی خام خودداری کنید.
مواد غذایی را خوب بپزید. مواد غذایی خام و پخته را کنار هم قرار ندهید و از تماس آنها خودداری کنید. بعد از تمیز کردن و قطعه قطعه کردن مواد غذایی حیوانی خام اعم از گوشت و سایر محصولات مانند مرغ، ماهی، میگو، گوسفند و گاو، ظروف، تخته و چاقویی را که استفاده کردهاید بلافاصله با آب و مواد شوینده بشویید و از تماس ظروف شسته نشده با مواد غذایی پخته، اکیداً خودداری کنید.
تماس با حیوانات
ارتباط با حیوانات - بعد از تماس دستها را بشویید.
- هنگام تماس با حیوانات، دام، طیور و محصولات آنها، از دستکش و ماسک استفاده کرده و بعد از تماس بدون دستکش، حتماً دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
این ویروس چطور متوقف میشود؟
کنترل ویروس کرونا - مراقبت و رعایت بهداشتی
البته لازم به ذکر است واکسنی برای رفع یا از بین بردن این ویروس در حال حاضر وجود ندارد؛ بنابراین تنها راه جلوگیری از سرایت آن تشخیص زودهنگام و درمان بیمار به مدت ۱۲ تا ۱۴ روز در قرنطینه است، همچنین باید از مراوده دوستان، آشنایان و افرادی که با بیمار در ارتباط بودهاند نیز پرهیز کرد.
هیچ قربانی در بین کودکان زیر ۹ سال دیده نشده است و میزان مرگ و میر در بین افراد سنین ۱۰ تا ۳۹ سال، ۰.۲ درصد گزارش شده است.
میزان ابتلای افراد به کرونا از سنین ۶۰ تا ۶۹ سال، به ۳.۶ درصد افزایش یافته، در حالی که در بین گروه سنی ۷۰ تا ۷۹ سال، ۸ درصد و افراد ۸۰ سال به بالا، ۱۴.۸ درصد گزارش شده است.
افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی، دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای مزمن تنفسی، بالاترین آمار مرگ ناشی کرونا را داشتهاند. از طرف دیگر میزان مرگومیر در بین مردان با نرخ ۲.۸ درصد و زنان با نرخ ۱.۷ درصد بوده است.
نکات مهم در بهداشت فردی
دست های خود را بشویید ( به مدت بیست ثانیه دستها را با آب گرم و صابون بشویید )
گر دست های شما به وضوح آلوده نیست به طور مداوم با آب و صابون یا دستمال مرطوب الکلی تمیز نمایید.
دست های خود را اگر به وضوح آلوده است، با آب جاری و صابون بشویید.
قبل از خوردن غذا
بعد از سرفه و عطسه
هنگام مراقبت از بیمار
دست های خود را بشویید
قبل، در حین و بعد از تهیه غذا
بعد از استفاده از سرویس بهداشتی
هنگامی که دست ها به وضوح آلوده هستند.
از خود و دیگران در مقابل بیماری محافظت نمایید
بعد از تماس با حیوانات یا مدفوع و سایر پسماند های آن ها
دستمال را پس از استفاده فورا درون یک سطل زباله در بسته بیندازید.
هنگام سرفه و یا عطسه ( دهان و بینی ) خود را با دستمال یا آرنج خمیده خود بپوشانید.
دست های خود را پس از سرفه و عطسه کردن یا هنگام مراقبت از فرد بیمار، با آب و صابون یا دستمال الکلی تمیز نمایید.
از انداختن آب دهان در مکان های عمومی پرهیز کنید.
زمانی که دارای نشانه های سرفه و تب هستید از ارتباط نزدیک با سایرین خودداری نمایید.
اگر دارای نشانه های تب، سرفه و تنگی نفس هستید بهد از انجام دادن اقدامات اولیه پزشکی، اطلاعات سفر، جابه جایی پیشین خود را در اختیار پزشک (عبارت دقیق متن به جای پزشک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی است قرار دهید.
آماده سازی ایمن غذا
بهداشت مواد غذایی
آماده سازی ایمن غذا
تخته گوشت و چاقوی مورد استفاده برای گوشت خام، جدا از تخته گوشت و چاقوی مورد استفاده برای مواد غذایی پخته شده است.
دست های خود را در فواصل مابین لمس مواد غذایی خام و مواد غذایی پخته شده بشویید.
ایمنی مواد غذایی را رعایت کنید
حیوانات بیمار و حیواناتی که به علت بیماری مرده اند، نباید خورده شود.
ایمنی مواد غذایی را رعایت کنید
حتی در مناطقی که بیماری شیوع پیدا کرده است.
امکان مصرف محصولات گوشتی در صورتی که کامل پخته شده باشند و با رعایت نکات ذکر شده تهیه شده باشند، امکان پذیر است.
بعد از تماس با حیوانات یا محصولاتی که از حیوانات است دست های خود را با صابون و آب بشویید.
به هیچ عنوان چشم و دهان و بینی خود را لمس نکنید.
از تماس با حیوانات مریضو گوشت های فاسد خودداری کنید.
از تماس با حیوانات ولگرد، اشغال ها و مایع جات خودداری کنید.
حداقل روزی یکبار وسایل و تجهیزات و محیط کار را ضد عفونی کنید.
بهداشت در محیط عمومی
بهداشت سفر و تردد با وسائط نقلیه عمومی
در صورت داشتن علائمی چون سرفه یا تب از سفر کردن پرهیز کنید.
در صورت داشتن تب، سرفه یا تنگی نفس فورا به پزشک مراجعه کنید و او را از سابقه سفر قبلی خود مطلع نمایید.
از نزدیک شدن به افرادی که سرفه می کنند یا تب دارند پرهیز کنید.
مرتب دستمال های خود را با محلول ضد عفونی کننده الکلی یا آب و صابون بشویید.
از دست زدن به چشمها، بینی و دهان پرهیز کنید.
هنگام سرفه و عطسه جلوی دهان خود را با دستمال یا آرنج بگیرید- دستمال را دور انداخته و دست های خود را بشویید.
در صورت استفاده از ماسک مطمئن شوید که دهان و بینی را پوشش داده است و از دست زدن به ماسک حین استفاده بپرهیزید.
بعد از استفاده از ماسک یکبار مصرف آن را فورا دور انداخته و دست های خود را بشویید.
چنانچه حین سفر متوجه علائم بیماری خود شدید خدمه را مطلع و به پزشک مراجعه کنید.
در صورت مراجعه به پزشک او را از سابقه سفر خود مطلع کنید.
فقط غذای خوب پخته شده را بخورید.
در محیط عمومی سرفه یا عطسه نکنید.
از تماس با حیوانات اهلی مریض و یا از بردن آنها با خود پرهیز کنید.
منبع: سازمان بهداشت جهانی - وزارت بهداشت و سلامت ایران
دیدگاه شما