جشنواره ماه لوکس - بنر دسکتاپ Up جشنواره ماه لوکس - بنر موبایل Up

کودکان چه زمانی نیاز به قطره آهن دارند؟ عوارض مصرف زیاد و یا عدم مصرف قطره آهن چیست؟

کودکان چه زمانی نیاز به قطره آهن دارند؟ عوارض مصرف زیاد و یا عدم مصرف قطره آهن چیست؟

زمان مصرف قطره آهن کودکان و عوارض مکمل آهن کودکان

آهن یکی از عناصر ضروری و مهم تشکیل‌دهنده پروتئین‌های شرکت‌کننده در انتقال اکسیژن است که در صورت فقدان آن، بدن با مشکلاتی مواجه می‌شود. آهن برای ساخت هموگلوبین که وظیفه رساندن اکسیژن به خون را دارد، لازم است. زمانی که بدن با کمبود آهن مواجه می‌شود ارگان‌ها و عضلات، اکسیژن لازم را برای عملکردهای معمولی ندارند. تحقیقات جدید نشان داده است که شیرخوارانی که تا دو سالگی مکمل آهن مصرف نکرده‌اند؛ دچار علائم کم خونی نظیر فقر آهن، بی‌اشتهایی، اضطراب، بی‌قراری و کاهش تمرکز می‌شوند. آسیب مغزی از دیگر مشکلاتی است که در اثر کمبود آهن رخ می‌دهد.

زمان مصرف قطره آهن کودکان و عوارض مکمل آهن کودکان

زمان مصرف قطره آهن کودکان و عوارض مکمل آهن کودکان

کودکان چه زمانی به قطره آهن نیاز دارند؟

دریافت آهن کافی توسط نوزادان از آن رو بسیار مهم است که فقر آهن شکل‌گیری و رشد کودک را با تاخیری جدی مواجه می‌کند و عوارض بلندمدتی را ایجاد می‌کند.  زمان استفاده از قطره آهن برای کودکان به شرح زیر است:

مصرف قطره آهن برای نوزادان نارس

نوزادان نارس چون مقدار آهن کافی را در سه ماهه آخر بارداری از مادر دریافت نمی‌کنند، ذخیره آهن کافی ندارند و باید مکمل مصرف کنند. هرچه نوزاد زودتر از موعد مقرر متولد شود و رشد سریع‌تری داشته باشد، به همان نسبت زودتر به مکمل آهن نیاز پیدا خواهد کرد.

مصرف قطره آهن برای نوزادان سالم که از شیر مادر تغذیه میکنند

نوزادان سالمی که در موعد مقرر به دنیا می‌آیند، معمولاً آهن کافی را در سه ماهه آخر بارداری از مادرشان دریافت می‌کنند، این مقدار نیاز بدن را به مدت 4 ماه برآورده می‌کند. اگر نوزاد از شیر مادر تغذیه می‌کند: شیر مادر حاوی مقدار کمی آهن است، بنابراین نوزادانی که فقط از شیر مادر تغذیه می‌کنند، پس از 4 ماهگی بیشتر در معرض خطر فقر آهن هستند. توصیه می‌شود این گروه از نوزادان تا زمان شروع مصرف غذاهای کمکی در سن 6 ماهگی قطره یا شربت آهن در مقدار مناسب مصرف کنند.

مصرف قطره آهن برای نوزادان سالم که از شیر خشک تغذیه میکنند

نوزادانی که شیر خشک می‌خورند، عموماً آهن کافی را از شیر خشک غنی شده با آهن دریافت می‌کنند. پس از آن که کودک بزرگتر شد و شروع به خوردن غذاهای کمکی یا جامدتر کرد، ممکن است این غذاها حاوی آهن کافی نباشد و به این ترتیب در معرض خطر کم‌خونی فقر آهن قرار بگیرد.

کودکان چه زمانی به قطره آهن نیاز دارند؟

کودکان چه زمانی به قطره آهن نیاز دارند؟

علائم، عوارض و درمان فقر آهن کودکان

علائم کم خونی در کودکان چیست؟

  • بی‌اشتهایی
  • داشتن پوست رنگ‌پریده
  • بی‌قراری و بی‌تابی کودک
  • عدم داشتن فعالیت و جنب و جوش
  • رشد جسمی و قدی کمتر نسبت به سایر همسالان
  • در کودکان بزرگ‌تر کمبود این عنصر خود را با احساس خستگی، اختلال در تمرکز و ضعف عمومی نشان می‌دهد.

عوارض ناشی از کمبود آهن چیست؟

کمبود آهن رشد کودک را به تاخیر می‌اندازد و عوارض زیر را ایجاد می‌کند:

  • کم اشتهایی
  • گوشه‌گیری
  • ضعف عضلانی
  • کاهش بهره هوشی
  • کاهش قدرت یادگیری
  • کاهش قدرت تمرکز
  • خستگی زودرس
  • احساس ضعف و بی حالی
  • تاخیر در مهارت‌های حرکتی
  • کمبود رشد طبیعی ( وزن و قد )
  • کاهش مقاومت بدن در برابر بیماریها

روش درمان کم خونی فقر آهن کودکان چیست؟

برای درمان کم خونی فقر آهن از مکمل های حاوی آهن استفاده میشود که بصورت قطره، شربت، قرص و کپسول وجود دارند. ترکیب قطره آهن که برای کودکان کم سن تر تجویز می شود، عمدتا فروس سولفات است.

مصرف قطره آهن باید از شش ماهگی کودک و همزمان با شروع تغذیه کمکی او شروع شده و تا پایان 2 سالگی بصورت روزانه (روزی 15-10 قطره) ادامه یابد. بعد از 2 سالگی، در صورتی که رشد کودک با توجه به نمودارهای قد و وزن، همچنان دچار افت باشد، وی تحت مراقبت ویژه مراکز بهداشتی قرار می گیرد و بسته به سنش، لازم است روزی یک قاشق چایخوری یا مرباخوری از مکمل آهن را بصورت قطره یا شربت دریافت کند. در صورت لزوم برای بچه های بزرگتر(مثلا 5 سال به بالا)، مصرف مکمل ها ممکن است بشکل قرص و بصورت یک روز در میان ادامه یابد.

برخی ازغذاها مثل گوشت، حبوبات(عدس، لوبیا، ماش و لپه)، مغزها(پسته و بادام)، زرده تخم مرغ و سبزیجات هم دارای منابع آهن می باشند که می توانند در کنار مکمل های تجویز شده توسط پزشک، به تامین نیازهای بدن کودک کمک نمایند.

توصیه‌هایی برای افزایش جذب آهن غذاهای حاوی آهن

غذاهای سرشار از آهن و ویتامین ث را با هم به فرزندتان بدهید، چون ویتامین ث جذب آهن را افزایش می‌دهد. برای مثال اسپاگتی را با سس گوجه فرنگی و گوشت به کودک بدهید.

غذا را در ظرف‌های چدنی طبخ کنید. اسید بعضی خوراکی‌ها، مانند گوجه فرنگی، آهن را از ظرف چدنی بیرون می‌کشد.

با استفاده از غلات سرشار از آهن شیرینی یا نان برای کودک تهیه کنید، آرد این غلات را با آرد گندم که آهن کمی دارد، مخلوط کنید.

غذای کودک را کاملاً له کنید. پژوهش‌های جدید نشان داده است که نوزادان آهن را از قطعات بسیار کوچک گوشت بهتر جذب می‌کنند تا از قطعات بزرگتر.

غلات و حبوبات را با سیر و پیاز طبخ کنید. پژوهش‌های جدید نشان داده است که پیاز و سیر جذب آهن و روی از غلات را افزایش می‌دهد.

 

 

عوارض مصرف بیش از حد آهن چیست ؟

آهن ماده‌ای معدنی است که مصرف بیش از حد آن منجر به مسمومیت می‌شود. بنابراین باید تمام فراورده‌های حاوی آهن را از دسترس نوزادان و کودکان دور نگه داشت. مکمل‌های ویتامین و مواد معدنی مخصوص نوزادان غالباً به صورت مایع، قطره یا شربت، عرضه می‌شود، چون نوزادان معمولاً نمی‌توانند ویتامین‌ها را به خوبی بجوند یا ببلعند. با این حال ممکن است برنامه غذایی برخی نوزادان به گونه‌ای باشد که نیازی به مصرف مکمل آهن نباشد. بنابر این قبل از مصرف قطره آهن با پزشک مشورت کنید. عوارض مصرف بیش از حد آهن عبارت است از:

قطره آهن سیدرال را همین الان خریداری کنید.

خرید و مشاهده دیگر مکملهای مخصوص کودکان از داروخانه آنلاین وحیدیه.

دیدگاه شما
لطفا برای ثبت دیدگاه ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید - ورود به حساب کاربری