مایکروفر و آسیبهای آن
استفاده از ماکروفر چه آسیبی به ما وارد خواهد کرد؟
مایکروفر وسیلهای است که در اغلب آشپزخانهها یافت میشود با استفاده از آن انواع پخت و پز غذا انجام میپذیرد اما پزشکان استفاده از این دستگاه را منع کرده اند و به مردم در این زمینه هشدار داده اند شایعات و باورهای رایج زیادی درباره استفاده از این وسیله میشنویم.
درست و غلط استفاده از مایکروفر
قابلیت گرم کردن غذا تنها در چند دقیقه بسیاری از مردم را متقاعد کرده که از این وسیله استفاده کنند. با وجود این که مرکز بهداشت هاروارد و مرکز بهداشت جهانی اعلام کرده اند که گرم کردن غذا با مایکروفر ضرری ندارد، اما همچنان برخی افراد از استفاده آن میترسند. در واقع، در مقایسه با دیگر روشهای پخت، مایکروفر میتواند ارزش غذایی برخی غذاها را افزایش دهد، چون زمان پختش کم است. اگر مایکروفر مهر و موم درستی نداشته باشد این میتواند روی سطح امنیتش تاثیر بگذارد.
همچنین مایکروفر کردن غذاهایی که درون ظرف پلاستیکی قرار دارند اصلا توصیه نمیشود.
دیگر موردی که برای مایکروفر کردن روزانه غذاها باید مورد توجه قرار بگیرد این است که چه غذایی را گرم می کنید؟
آیا بیشتر غذاهای مخصوص مایکروفر را استفاده میکنید یا غذاهای غیر فرآوری شده؟
غذاهایی مانند پیتزاهای فریز شده و دیگر غذاهای نیمه پخته و بسته بندی شده، مخصوص مایکروفر هستند و بهتر است که هر روز استفاده نشوند.
مایکروفر چگونه غذاها را می پزد؟
مایکروفر غذاها را با موجهای انرژی که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند میپزد. این موجها با موجهای رادیویی یکسان هستند. انرژی مایکروفر در درجه اول ملکولهای آب و ملکولهایی که در آرایش شبیه به آب هستند را تحت تاثیر قرار میدهد. موج مایکروفر ملکولهای آب را به لرزش در میآورد، بنابراین گرما ایجاد می شود.
آیا استفاده روزانه از مایکروفر ایمن است؟
بر اساس اظهارات سازمان بهداشت جهانی، اگر ملاحظات امنیتی را رعایت کنید و همانطور که باید از مایکروفر استفاده نمایید خطری وجود نخواهدداشت. یکی از نگرانیهایی که درباره مایکروفر وجود دارد این است که موجهایش را به اطراف متساعد نکند. موجهای مایکروفر فقط زمانی آغاز میشوند که فعال شود، مانند زمانی که یک چراغ را روشن میکنید.
اگر مایکروفر آسیب دیده باشد و یا درست مهر و موم نشده باشد، ممکن است خطر بیرون رفتن موجها از مایکروفر وجود نداشته باشد. باید قبل از استفاده چک کنید که مایکروفر حتما ایمنباشد و جایی از آن آسیب دیدگی نداشته باشد. آسیب موجهای مایکروفر بیشتر حرارتی است و اگر طولانی مدت در برابر آن قرار بگیرید، بافتهای حساس مانند اطراف چشم ممکن است آسیب ببینند. البته این تنها موقعی اتفاق میافتد که حرارت بالا باشد و مدت زمان زیادی در معرضش باشید. مایکروفرها به این اندازه انرژی ندارند. غذاهای مایکروفری رادیو اکتیو ندارند و وقتی از مایکروفر بیرون آورده میشوند از خود انرژی متساعد نمیکنند. درست مانند لامپ که با خاموش شدنش دیگر نوری نمیدهد مایکروفر نیز وقتی خاموش میشود دیگر موجی از خود منتشر نمیکند.
سازمان بهداشت جهانی می گوید استفاده از مایکروفر در مقایسه با دیگر روشهای پخت میتواند مواد مغذی غذاها را حفظ کند. برخی مواد مغذی مانند ویتامینهای گروه ب و ویتامین ث، به حرارت و پخت و پز مایعان حساس هستند. استفاده از روش مایکروفری به جای دیگر روشهای پخت و پز میتواند زمان پخت و پز را کاهش دهد و جلوی از بین رفتن مواد مغذی غذاها را بگیرد.
دشواری در کنترل کیفیت
مایکروفر کردن قطعات بزرگ غذا شاید زیاد مناسب نباشد، چون ممکن است حرارت به تمام غذا نفوذ نکند و به صورت نامناسب پخته شود. همچنین، تفاوت بین غذاهای پخته شده با مایکروفر در مقایسه با دیگر روشهای پخت میتواند بسیار متفاوت باشد. اگر در حال پخت به دنبال کیفیتی خاص هستید، استفاده از دیگر روشهای پخت اختیار بیشتری را به شما میدهد. به دلیل پخته شدن نابرابر غذا، مایکروفر کردن قطعات بزرگ گوشت، معمولا توصیه نمیشود. برخی بخشهای گوشت ممکن است نپخته بماند و احتمال بیماری غذایی افزایش پیدا کند.
خطرات بالقوه غذاهای مایکروفری
اگر از مایکروفری کهنه یا مدلی که به خوبی بسته نمیشود استفاده میکنید میتواند روی امنیت مایکروفر تاثیر بگذارد. همیشه توصیه میشود از مایکروفری استفاده کنید که دارای استانداردهای جهانی باشد و اگر مایکروفری قدیمی باشد و یا به درستی کار نکند، تعمیرش کنید و یا یکی جدید بخرید.
مایکروفر کردن غذاها در پلاستیک اصلا توصیه نمیشود.
پلاستیک حاوی مواد تشکیل دهنده ای چون BPA، است که در صورت پخته شدن در دمای بالا میتواند به غذا بچسبد.
برای استفاده از مایکروفر چه ظرفی مناسب است؟
مایکروویو به خاطر وجود امواجی که برای پخت غذا ساطع میکند، به ظروف خاصی نیاز دارد. احتمالا همه شما که از این نوع فر استفاده میکنید میدانید که ممنوعیت بزرگ برای این ظرفها فلزی بودن است. شاید هم گاهی اشتباه کرده باشید و با گذاشتن ظرف فلزی در مایکروویو جرقههای شبیه رعد و برق در آن دیده باشید.
این رعد و برقهای کوچک دشمن اصلی مایکروویو شما هستند. با این حال استفاده از ورقهای آلومینیومی که برای پوشش روی غذا به کار میروند، در برخی از مایکروفرها بلامانع است. پیش از استفاده از کاغذ آلومینیومی در مایکروفر حتما دفترچه راهنمای دستگاه خود را بار دیگر بخوانید، چون دستورالعمل استفاده از این نوع ورق، برای هر دستگاه متفاوت است.
اگر دفترچه راهنمای فر خود را در اختیار ندارید، این موارد کلی را رعایت کنید:
ورقهای آلومینیومی تنها باید بر روی ظرف قرار بگیرند و به دیواره، سقف و کف محفظه داخلی برخورد نکنند. مطمئن باشید که ظرف شما با پوشش آلومینیوم دقیقا روی صفحه گردان مایکرویو قرار گرفته است.
برای پی بردن به بی خطر بودن یک ظرف، میتوانید از این راه استفاده کنید:
یک فنجان آب در ظرف بریزید و برای مدت یک دقیقه آن را با درجه بالا در فر قرار دهید. اگر آب درون ظرف گرم شد و ظرف سرد باقی ماند، ظرف مناسبی را انتخاب کرده اید. یادتان نرود که منظور از ظروف ممنوعه تنها کاسه ها و تابههای فلزی نیستند، هرگونه کاسه یا فنجان که در آنها طلا یا نقره به کار رفته باشد، دماسنج مخصوص پخت گوشت و سیخ کباب در مایکروفر ممنوع است.
ظروف سرامیکی و شیشهای بهترین انتخابها برای مایکروویو هستند اما به خاطر داشته باشید که ظروف سرامیکی یا چینی نباید لب پریدگی داشته باشند. برای استفاده از ظروف پلاستیکی در مایکروفر نمادهایی وجود دارد که باید بر روی ظروف حک شده باشد. ظروف ترمو پلاستیکی به طور کلی برای استفاده در مایکروویو ساخته میشوند که میتوان از آنها در برابر امواج مایکرو استفاده کرد. حتی اگر ظرف پلاستیکی شما برای استفاده در مایکروویو ساخته شده باشد، باید به تاریخ مصرف آن دقت کنید. این ظروف محدودیت زمان استفاده دارند.
بسیاری از افراد به نمادهای حک شده بر روی شیشه شیر و ظرف غذای پلاستیکی مخصوص کودک اعتماد نمیکنند. خوب پیشنهاد ما نیز این است که برای گرم کردن شیر و غذای کودکان، تنها از ظروف شیشهای در مایکروفر استفاده کنید. از مایکروفر انتظار گرم کردن تمام غذاهای خود را نداشته باشید. این موضوع همیشه به ظرفی که انتخاب میکنید مربوط نیست. اگر یک غذای پر از روغن زیتون را در مایکروفر میگذارید، امواج مایکرو قادر به گرم کردن آن نخواهند بود چون این روغن مولکولهای دو قطبی ندارد.
این مواد غذایی را به هیچ وجه در مایکروفر گرم نکنید
برخی مواد غذایی خاص و پر مصرف به دلیل آنکه سرخ شده یا با حرارت بالا پخته شده اند در صورتی که مجددا در مایکروفر گرم شده و تحت دمای بالا و اشعه ماورابنفش قرار بگیرند با ایجاد مواد مضر در آنها به سلامتی آسیب رسانده و در برخی موارد حتی سرطان زا میشوند.
پیتزا
پیتزا یکی از غذاهایی است که بیشتر افراد آن را در مایکروفر گرم میکنند که این کار آسیب جدی به سلامت بدن وارد میکند. بهترین راه گرم کردن آن استفاده از فر یا اجاق گاز است و حداکثر دمای فر 375 درجه فارنهایت انتخاب شود.
استیک
برای گرم کردن استیک بهتر است آن را در تابه ای با روغن بسیار کم گرم کنید.
اسفناج
با گرم کردن مجدد اسفناج ماده سرطان زا نیروسامین در آن تولید میشود به همین دلیل هرگز آن را گرم نکنید.
مرغ سوخاری
از گرم کردن مرغ سوخاری در فر اجتناب کرده و برای گرم کردن آن را در ظرفی داخل فر قرار داده و روی آن را با فویل بپوشانید و حداکثر تا دمای 375 درجه فارنهایت به مدت 10 دقیقه گرم کنید.
پاستا
اگر بر روی پاستایتان سس ریخته شده است هرگز نباید آن را گرم کنید در غیر این صورت آن را در یک تابه با مقدار کمی آب جوش و روغن گرم کنید.
دیدگاه شما